Re : A magyaros munkamódszer

2012.03.06. 11:00

Nemrég olvastam Doransky blogjának legújabb bejegyzését. Felháborított. Még hogy humán erőforrás kizsákmányolása, alkalmazottak kisajtolása?! A blogger szerintem hibás következtetést vont le, amiért nem hibáztatható, hiszen az által hivatkozott BBC cikk forrás  két ponton is téved.

Az egyik, a munkaidő felmérése. A munkavállalók tudják mennyi fizetést kapnak, és érzik, hogy mennyit ér a munkájuk. És elvégzik az órabér-kompenzációt: hosszabb kávé- és ebédszünet, lassabb ügyintézés, több felesleges levél, Facebook, és még jópár eszköz biztosítja, hogy a munkavállaló a megemelje a nettó órabérét.

A másik, hogy a munkavégzésnek emelnie kell a GDP-t. A közigazgatásban dolgozók által végzett munka eleve nehezen számítható át Domestic Product-tá. Amikor emeli az életminőséget, akkor valahogyan számszerűsíthető, de ha hozzátesszük, hogy Magyarországon az állami szervek egy része a nap végén semmilyen hasznos szolgáltatást nem nyújtott, akkor hamar érthetőbbek lesznek a BBC számai.

Egy tegnapi esettel szeretném illusztrálni állításomat. Két történet fonódik össze, a találkozási pont a Posta, az egyik legnagyobb magyar foglalkoztató (2008-ban a legnagyobb volt, 35000 alkalmazottjával magasan előzve meg a MÁV-ot és a TESCO-t)

Szükségem volt egy születési anyakönyvi kivonatra. Ehhez el kellett mennem a VI kerületi önkormányzatra. Ott öt(!) lebzselő biztonsági őr közül kettő viszonozta köszönésemet. Beljebb egy alkalmazott szédítette a két recepcióst, akik kedves mosollyal útba igazítottak a második emeletre. A két anyakönyvvezető hölgy közül (az újszülötteknek külön ügyfélfogadásuk volt) az egyik átvette a kitöltött kérelmet, és megkaptam a küldetést: szerezzek 2000Ft-os okmánybélyeget. El a postára, megvártam, míg az ügyfélszolgálatos befejezi a palacsintáját, természetesen csúcsidő, hatalmas sor, ketté tép egy papírköteget, elsétál vele a szemeteshez, vált néhány szót a kollégájával, visszaül, kezet töröl, mély lélegzetet vesz, és kinyitja végre az ablakát. 2000Ft be az ablakon, bélyeg ki az ablakon, vissza az okmányirodához, a bélyeget átadva már enyém is a papír.

Mennyi termék keletkezett? Egy színes A4-es lap. Mennyi idő alatt? Ha az én ráfordításomat nem nézzük, akkor 1 perc a postán, 2*5mp a biztonsági őröktől, 3*10mp a recepciósoktól (Don Juan kolléga is meghallgatta a kérdésemet), 2*4 perc az okmányirodában, összesen kb 10 percnyi aktív humán erőforrás használat, valamiért, amit akár a Magyarország.hu-ról is le lehetne tölteni, ha komolyan vennék az online ügyintézést.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://lapozgatas.blog.hu/api/trackback/id/tr834292450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása